.

.

čtvrtek 17. září 2015

AFO - již po padesáté

 AFO, tedy Academia film Olomouc, patří k hanácké metropoli již od roku 1966. Akci zaštiťuje Univerzita Palackého a dnes se AFO řadí mezi největší kinematografické přehlídky v celé České republice. Podobně jako v minulých letech, i letos byl věnován jeden týden, tentokrát mezi 14. a 19. dubnem, popularizaci vědy za pomoci přednášek, filmů, koncertů, projekcí a dalšího kulturního dění.
 Napsat, co vše bylo možné na festivalu AFO vidět, by bylo na dlouho. Proto jsem pro vás vybral jedinou přednášku spojenou s následnou projekcí filmu Star Trek: Do temnoty. Málo koho napadne, jak moc ovlivnil seriál Star Trek náš život a dokonce i samotnou vědu. Proto jsem neváhal s výběrem, a když jsem viděl v programu přednášku známého fyzika LawrenceKrausse s názvem Fyzika ve Star Treku, nemohl jsem zde chybět.
 Je možné cestovat „warpem“? Budeme se moci transportovat z jednoho místa na druhé? To je jen část otázek, na které bylo možné získat odpověď. Z hodin fyziky si možná pamatujete, že cestovat rychlostí vyšší než je rychlost světla nelze. Stejně tak přiblížit se této rychlosti je pro nás nedosažitelné, ať už z důvodů přetížení nebo nárůstu hmotnosti s přibývající rychlostí. I kdybychom použili nejlepší rakety, které máme, nestačily by nám nejen přírodní zdroje našeho světa, ale dokonce ani našeho vesmíru, abychom se k rychlosti světla byť jen přiblížili, takové jsou závěry Krausse. Ale i kdybychom byli schopni této rychlosti dosáhnout, cesta k oněm tajemným novým světům, novým civilizacím a novým formám života by nám trvala tisíce let. Přesto nemusíme být smutní, naděje stále existuje. Startrekovský warp pohon má základy v reálné fyzice. Matematicky bylo potvrzeno, že zatímco abychom se pohybovali my, může se pohybovat vesmír. Bohužel zatím nemáme možnost tuto teorii jakkoliv vyzkoušet v praxi. Ale zní to lákavě, ne? Podívat se tam, kam se dosud člověk nevydal.
 Zatímco vývoj warpu možná bude mít štěstí a jednou se jej dočkáme, transportéry asi takové štěstí mít nebudou. Ve Star Treku funguje transport na principu, že na jedné straně je objekt rozložen a na druhé opět poskládán přesně tak, jak byl. K tomuto by ale bylo nutné mít neuvěřitelně obrovský harddisk, který by všechny informace uložil. Jak ale podotknul Krauss, možná jednou bude možné naskenovat a uložit všechny informace, co ale brání vzniku této technologie je princip, kdy nemůže zároveň vědět dvě základní informace o jednotkách, z nichž se skládáme. No a pak je tu ona filozofická otázka, se kterou si láme hlavu i Sheldon Cooper a to, abychom se přenesli na druhé místo, musí se zde vytvořit nová osoba, která je naprosto stejná jako ta původní, ale ta osoba na původním místě musí být zničena. Přesto by i tuto technologii jistě ocenily tisíce lidí.
 Kromě těchto témat se řešila ještě například otázka červích a černých děr. Možnosti cestování časem nebo, byť jen místy, i chyby a naopak správné ztvárnění fyziky v tomto fenoménu. Star Trek, který byl poprvé uveden do vysílání již v roce 1966, získal fanoušky na celém světě. Inspiroval tisíce lidí a ať již to víme nebo ne, ovlivnil svět, ve kterém žijeme. Například mobilní telefony, tzv. véčka, měly předobraz právě ve Star Treku. Kromě vědy ale ovlivnil tento seriál i společenský život, například první filmový polibek mezi bělochem a černoškou byl právě v původním seriálu z 60. let. Právě nadčasovost témat, kterými se zabývá, možnost podívat se na hranice lidských možností, ukázat, jak se můžeme vyvinout, možná i tohle přivedlo ke Star Treku právě vás, nebo vás k němu přivede jako mě. Však na výběr máte z mnoha možností – celkem 5 hraných seriálů a 12 filmů.

Žijte dlouho a blaze!




Peťa

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)