.

.

neděle 13. září 2015

Albánie

 Albánie, země jihovýchodní Evropy ležící na Balkánském poloostrově, pouze nemálo větší než historická oblast Moravy, patří k nejzajímavějším místům na starém kontinentu.V Albánii žijí necelé 3 miliony obyvatel, hlavním městem je Tirana, která je téměř stejně velká jako Brno. Převažujícím náboženstvím je islám a místní jazyk není podobný žádnému jinému jazyku v Evropě či kdekoliv jinde. Země, která byla dlouhou dobu nejchudší zemí Evropy a jež byla uzavřená od světa, se pomalu otevírá a rozhodně má co nabídnout – od antických památek přes úchvatná historická města až po koupání nebo zatím neposkvrněnou přírodu.
 Po 2. světové válce se Albánie stala další komunistickou zemí, v jejímž čele stanul Enver Hodža. Jeho vláda zemi postupně izolovala nejen od „západních“ zemí, ale tak i těch „spřátelených“. Z této doby pochází množství malých většinou jednomístných bunkrů, které byly rozesety po celé zemi. Dnes tyto opuštěné bunkry nejdete na zahrádkách domů, podél silnic nebo opuštěné na polích či jinde v krajině. Po pádu komunismu na začátku 90. let Albánii zmítaly politické nepokoje. Ne nadarmo Jeremy Clarkson z pořadu Top Gear navázal na tento obraz Albánie, když radil předním představitelům mafie, jaký vůz si vybrat. Země se však již dostala z tohoto období a dnes výlet sem nepředstavuje větší riziko, než je jízda kamkoliv jinam.
 Život v Albánii je oproti tomu u nás méně uspěchaný, ačkoliv to tak na ulicích mnohdy nevypadá. Zejména v Tiraně bývá velmi čilý dopravní ruch, v němž se člověk neznalý situace může cítit velmi špatně. Překvapení zde čeká také na milovníky fastfoodů, do Albánie dosud nepronikl Mc Donald´s, bez tohoto nutkání je o to snadnější si vychutnat místní gastronomické speciality. Také nakupování neprobíhá vždy obvyklým způsobem. Vzhledem k určité exotičnosti této země jistě nepřekvapí, že o cenách je možné smlouvat. Právě díky nižším cenám je hlavně jižní hranice v obležení Řeků.
 Dost už ale povídání, pojďme se do Albánie přímo podívat prostřednictvím následujících fotografií.






Peťa

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)