.

.

pondělí 14. září 2015

Co si přečíst?

Nejprodávanější knihy roku 2014

 Už jste se někdy začetli tak, že jste se nedokázali dostat z toho kouzelného světa knih?  Na světě je spousta magických knih a v knihách je spousta magických světů. Já se ovšem zaměřím na největší „trháky“ v poslední době. Za rok 2014 nakladatelství vydala tisíce knížek všeho druhu a studia natočila obrovské množství filmů.  Mezi autory knih pro teenagery, o kterých se za poslední rok mluvilo asi nejvíce, patří například John Green, Gayle Forman, Colleen Hoover, James Dashner, Suzanne Collins, Jamie McGuire, Sylvia Day, E. L. James nebo také dlouho známá Joanne Kathleen Rowling či John R. R. Tolkien.  Na vrchol uznávaných a nejprodávanějších literárních děl pro mladistvé se z velkého množství tvůrců usadili právě tito. Částečně proto, že jejich tvorba již byla nebo bude zfilmována. Typickým příkladem je zmíněný John Green. Dílo Hvězdy nám nepřály, vydal v roce 2012 a po ztvárnění snímku v roce 2014 se kniha objevila na pultech snad všech dobrých knihkupectví. Mezi jeho další díla patří například Hledání Aljašky, Příliš mnoho Kateřin (vychází v letošním roce), nebo Papírová města (zfilmováno, premiéra 18. 6. 2015 v ČR). Podle mého názoru není divu, že mají díla tohoto autora tak vysokou úspěšnost, vyskytuje se v nich totiž láska, dramata i smutek popsané výstižnou uměleckou formou a někteří čtenáři se v těchto knihách nacházejí.
 Další populární autorkou je Gayle Forman, kterou proslavil převážně výtisk knihy z roku 2011 Zůstaň se mnou (If I stay). Nyní existuje samozřejmě i filmová forma této knihy. Na výtvor navazuje druhý díl Where she went, který zatím nemá český překlad. Vypovídá o půvabné violoncellistce Mie a jejím životě po traumatické nehodě, při níž zahynou oba její rodiče a malý bratříček. Dalším vyhledávaným kouskem od této autorky je spis Jen jeden den a jeho následné pokračování Jen jeden rok. Tyto knížky se umísily na 2. místě nejprodávanějších dívčích románů v Americe.
 Mojí favoritkou ovšem zůstává spisovatelka Colleen Hoover, jejíž knihy jsou plné zvratů. Charakteristickými příklady takovýchto knih jsou například Bez naděje nebo Život jedna báseň.
 Pokud vás ovšem nebaví romány, dejte šanci vzrušujícím příběhům od Jamese Dashnera. Za přečtení a trochu času stojí také tradiční Tolkienova díla -  od Pána prstenů po Hobita. Timothy Zahn a jeho Star Wars, sedmá epizoda je očekávána v kinech již v prosinci tohoto roku. Ve filmu, spíše v seriálu se také zhlédly knihy od George R. R. Martina – pětidílná série Píseň ohně a ledu, známá pod názvem první knihy, tedy Hra o trůny. A jestli máte rádi britsko-americký humor, Dougles Adams se jistě zalíbí sérií Stopařův průvodce po galaxii. Nelíbí se vám? Dalším tipem by mohly být knihy Suzanne Collins Hladové hry.
 Čtete rádi? Cokoliv, ať už etikety na obalech brambůrek nebo stručnou poezii či dlouhou prózu? Čtěte dál. Občas, i když to osobně nevnímáme, se knihy odrážejí v našich životech. Čím více přečteme, tím více můžeme očekávat.

Betty

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)