.

.

úterý 15. září 2015

Kuba

 Navštívit nějakou exotickou zemi, když je zima v plném proudu, byl vždy můj sen a teď ho můžu připsat na seznam těch splněných. V polovině ledna jsem navštívila ostrov Kuba, většinu pobytu jsem trávila ve městě Varadero, známém letovisku na poloostrově Hicacos. Na Kubu jsme letěli 16 hodin se dvěma mezipřistáními na Azorských ostrovech a Bermudách pod záštitou cestovní kanceláře Čedok.
 Kuba je největší ostrovní stát v Karibiku. Je jednou z posledních zemí světa ovládaných totalitním režimem s vládnoucí mocí jediné politické strany. Země přes moře sousedí se Spojenými státy americkými a Mexikem, ostrovními státy karibské oblasti (Bahamy, Haiti a Jamajka) a dalšími již vzdálenějšími středoamerickými či karibskými státy. Pokud bychom se měli bavit o tamním počasí, docela mě překvapilo. Když se řekne Karibik, většina z vás si představí azurové nebe bez mráčku. V podstatě máte pravdu, ale musíte k tomu přidat jeden den prudkého deště a zatažené oblohy, který vysněnému azuru předchází. Déšť však nijak neovlivňuje teplotu vzduchu a oceánu. Na Kubě se nikdo neřídí čtyřmi ročními obdobími tak, jako je zvykem u nás. Jejich rok je rozdělen na období sucha, které trvá přibližně od listopadu do dubna, a na období dešťů, které je charakteristické pro období od května do října. Období dešťů je často provázeno hurikány trvajícími od července do listopadu. Zatímco období dešťů je charakteristické opravdu velmi vysokými teplotami a silnými dešti, období sucha je ideální pro pobyt na Kubě, protože teploty se pohybují mezi příjemnými 25 – 30°C.


 Kromě Varadera, omývaného Atlantickým oceánem, jsme navštívili i jižní část provincie Matanzas, kterou omývá pro změnu Karibské moře. Ochutnali jsme cukrovou třtinu, šnorchlovali ve společnosti pestrobarevných rybiček, měli možnost pohladit si krokodýla a poznat tamní flóru a faunu. Co by to bylo za pobyt na Kubě, kdybychom nezavítali do Havany, města, kde se zastavil čas. Prošli jsme jeho starou částí přes Plaza San Francisco de Asis, Plaza Vieja a Plaza de Armas. Poté jsme pokračovali do nové části, která se mimochodem skoro vůbec od té staré neliší a na závěr navštívili muzeum rumu. A abych nezapomněla, cestou do Havany jsme ochutnali prý nejlepší Piña Coladu široko daleko, podávanou v ananasu a musím říct, že nic tak dobrého jsem už hodně dlouho nepila. Jízda ve starém americkém autě nebo návštěva místního delfinária byl pro mě také velký zážitek.



 Kuba je pro turisty velkým lákadlem. Nabízí nám možnost poznat úplně jiný svět, stará americká auta, azurově modré moře, palmy... zní to jako ráj a souhlasím, že pro turisty to ráj opravdu je. Jenže jakmile uhnete z hlavní ulice, poznáte opravdový život kubánců, chudobu a strašné životní podmínky. Pro zajímavost jsme se šli podívat do jednoho z asi tří obchodů pro celé Varadero a veškerý sortiment tvořilo víno, rum, cola, fanta a nějaké sušenky. Další druhy potravin kubánci dostávají na příděl. Aby toho nebylo málo, nemají povolené mít doma internet. Na celé Kubě se k wifi dostanete jedině v lepších hotelech, a to většinou za dost vysoký poplatek. MMS zprávy a skype jsou blokovány stejně jako telefonní signál. Když jsme se zeptali naší tamní průvodkyně na měsíční příjem kubánců, dost se zdráhala odpovědět. Způsob, jakým obdělávají pole, mi připomínal kresbičku Přemysla Oráče v učebnici dějepisu. Takže pro turisty Kuba rozhodně ano, ale pro každodenní život ne!






Jana

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)