.

.

úterý 15. září 2015

Příroda na severu Severní Ameriky

 Dnes nebudeme poznávat krásy měst nebo jiných lidských výtvorů, naopak, přiblížíme si, jak kouzelná umí být příroda. Podíváme se především do odlehlých oblastí na pomezí amerického státu Aljaška a kanadského teritoria Yukon. Tato rozsáhlá oblast s velmi nízkou hustotou zalidnění je krásnou ukázkou dosud volné a nespoutané přírody, tedy pravého opaku, jaký známe z České republiky, kde je jedna vesnice vedle druhé a kde člověk jen velmi těžko najde místo, které by nebylo poskvrněno lidskou činností.


 Zde daleko na severu si ještě příroda žije sama po svém, kromě několika menších měst a silnic, které je spojují, tu nenajdete ani živáčka. Kolem silnice jsou jen kilometry a kilometry divočiny, hlubokých lesů, mohutných veletoků, jezer, a protože jsme na západě kontinentu tak také krásných pohoří, jež jsou celoročně pokryta ledem. Na místní silnici jste pány, jedete stovky kilometrů a minete pouze pár aut nebo trucků. Také benzinky jsou od sebe značně vzdálené, proto se vyplatí průběžně doplňovat palivo. 



 Cesta podle popisu asi zatím nevypadá zajímavě. Není skoro nikde co nakoupit, všude kolem jsou lesy nebo bažiny, tak čím je to vlastně tak jedinečné? Stačí se dobře koukat do zdejších širokých příkopů, ale vlastně někdy i na samotnou silnici. Tato místa lze většinou snadno identifikovat, jak celou cestu téměř nikoho nepotkáte, tak, kde je aut více než obvykle, je něco zajímavého. Jednou to je malý hnědý medvěd, který se doslova pase všemi barevnými kytičkami, které zde rostou. Za samozřejmost budete po chvíli brát jeleny wapiti. Po pár kilometrech potkáte na silnici volně žijící stádo koní. Jindy se v příkopu válí bizon nebo cestu přebíhá medvědice se svými malými. Když budete mít štěstí, můžete zahlédnout taky losa.


 No a právě to činí tuto cestu tak jedinečnou, je to přímý kontakt s přírodou, úžasné scenerie a ten báječný klid od civilizace. Nevím, jestli vás taková cesta nadchne, protože připojení k WI-FI je výjimečné, obchodní domy jsou stovky kilometrů daleko, ale snad vám fotky níže ukáží, proč je tato oblast tak kouzelná. Přesto pokud toužíte po civilizaci, nevěšte hlavu, je zde několik měst, která vznikla v reakci na zlatou horečku. Jsou to například Skagway, Whitehorse nebo Dawson City.
Příroda v této části světa je úchvatná a víc se nám sem již bohužel nevejde. Podívali jsme se pouze na malé území, které není tak známé jako členité kanadské pobřeží s množstvím fjordů, národní parky na Aljašce nebo kanadské národní parky na pomezí Britské Kolumbie a Alberty. Dost už ale bylo řečí, nechám teď za sebe mluvit fotky.



 Peťa



Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)