.

.

středa 16. září 2015

Tijuna

 Dnes se podíváme do slunného Mexika, tedy konkrétně do jednoho mexického města, které leží přímo na hranicích s USA – do Tijuany. Tijuana se rozkládá na pobřeží Tichého oceánu, přes hranici se Spojenými státy téměř sousedí se San Diegem a velikostně ji lze přirovnat k naší Praze. V určitém slova smyslu je město velmi podobné například Českému Těšínu a polskému Ciezsynu díky čilému přeshraničnímu ruchu a výhodným nákupům v Mexiku.
 Jak jsem naznačil, Tijuana je oblíbeným cílem Američanů za nákupy a podobně blízkost Spojených států je silným lákadlem pro místní, kteří chodí denně do USA za prací. Přísná americká imigrační politika zde má dokonce svůj pomník. Hranice mezi Mexikem a USA patří k nejstřeženějším na světě, aby byl příliv imigrantů z celé Latinské Ameriky omezen, byl podél celé hranice vybudován plot, mnohdy ne nepodobný tomu, který rozděloval Berlín na západní a východní, nebo velmi kontroverzní plot mezi Izraelem a Palestinou.
 Dostat se do Mexika ale není nijak složité, víceméně jde o běžnou hraniční kontrolu bez výrazných zdržení. Díky tomu, že město je velmi blízko hranice, lze sem bez problémů dojít pěšky. Zde na vás bude čekat upravené centrum s velkým množstvím obchodů, lékáren, restaurací, stánků se suvenýry a podobně. Dominantou a orientačním znakem je malý oblouk v centru. Ulice podobně jako v USA jsou plné aut, kromě nich je zde ale také mnohem větší počet autobusů hromadné dopravy, které často pocházejí právě z amerických škol, kde sloužily jako slavné School busy. Není překvapivé, že ani v Tijuaně nechybí množství kostelů, typicky barokních, jak lze od Latinské Ameriky očekávat.
 V širším centru nás mohou zaujmout velkolepé sochy – například indiánští náčelníci, ale také třeba Abraham Lincoln. Jak se dostáváme z centra, mění se také životní úroveň. Kolem hlavních tahů nesmí chybět moderní obchodní centra, kina nebo luxusní hotely, jakmile zavítáte do bočních uliček, svět zde se náhle promění. Například můžete vjet na bleší trh, který se rozprostírá na několika ulicích, mísí se zde tedy lokální doprava s kupujícími. Přesto si nikdo výrazně nepřekáží. Ke koupi je zde toho hodně, od triček, šatů, bot, přes udice, rádia, hračky až po televize, no prostě najdete se zde téměř cokoliv. Když se od centra ještě vzdálíte, některé cesty se začnou proměňovat v hliněné, domy vypadají sestavené zrovna z toho, co se kde našlo, nechybí vlnitý plech a podobně. V jistém slova by bylo možné označit některé části města za slum.
 A jak je to tu s bezpečností? Některé filmu dokáží vylíčit Mexiko jako zkorumpovanou a nefunkční zemi. Alespoň co se Tijuany týče, pocit nebezpečí zde nemáte, Mexičané jsou přátelští, v obchodech se suvenýry se dá smlouvat, v restauracích hraje pravá mexická hudba. Jistě, asi tak jako všude na světě, můžete být v nesprávný čas na nesprávném místě, ale návštěvu Tijuany lze jen doporučit. Je úžasné vidět, jak se svět během pouhých pár metrů změní k nepoznání, ale ne nijak negativně. Ze San Diega vede až na hranici tramvajová rychlodráha. Proto pokud se do San Diega dostanete, nenechte si kromě místní známé ZOO a letadlových lodí ujít Tijuanu. Stojí to za to!





Peťa

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)