.

.

pondělí 2. listopadu 2015

Facebook - potřeba nebo vymoženost?

Jakožto na jedné z největších světových sociálních sítí je na facebooku přihlášeno přes 1,7 miliardy aktivních uživatelů. Bohužel tato často navštěvovaná aplikace ovlivňuje velkým podílem nejeden sociální soukromý život. Každý uživatel facebooku by jistě dokázal vyjmenovat výhody i nevýhody této známé aplikace. Já se ovšem zaměřím převážně na neprospěchy stránek.

Hlavním problémem týkajícím se facebooku je v dnešní době převážně vytvoření závislosti na tento program. Závislost se dále rozvíjí a zasahuje i do našich každodenní ch všedních rutin. Pro některé uživatele se facebook stal životem, a okolí je téměř nezajímá. Být offline je velice náročné.

Dalším typickým záporem pro program facebook je změna identity. Každý by chtěl být odlišný a originální, tak proč k tomu nepoužít facebook? Z některých uživatelů se ale stejně stávají ovce napojené na jednu síť.  Hojné množství uživatelů proto svoji zdokonalenou osobnost promítá právě na zdech facebooku. Proto vzniká také nemalé množství nereálných a podvodných stránek, zdí, profilů, reklam i fotek a videí. Vždyť ke zdokonalení sebe samotného stačí pouze kliknout na pár tak milovaných tlačítek „To se mi líbí“ a hned jste lepší člověk.

To ovšem vede k dalšímu stínu facebooku. Tím je záměna reálného života a komunikace za život internetově virtuální.  Život je sice jednodušší vzhledem ke komunikaci se známými a přáteli. Bohužel sociální stránky nejsou živé. Vznikly na základě usnadnění komunikací mezi lidmi a ne z důvodů osobních. Facebook je pro osamělé lidi. Většina uživatelů ale přesto dává facebooku přednost před skutečným životem. Proč zkoušet jestli je kamarád, který bydlí ve vedlejší ulici, doma, když ho můžete šťouchat a zkoušet, jestli vám to oplatí.

 Jiným příkladem toho, že většina uživatelů dá přednost facebookovým novinkám a informacím před již tak všedním a fádním normálním životem, je také preferování počtu profilů v přátelích nad počtem pravých a živých přátel. Koho by zajímalo, že máte v přátelích alespoň pět profilů nejrůznějších domácích mazlíčků nebo dokonce nábytku. Facebookový účet může mít přece každý, i přes možnost, že jeho majitelem je osoba vám cizí nebo dokonce v každém padesátém případě pes vašeho souseda.  Z jiného úhlu podhledu, by se dalo takovéto sbírání přátel na facebooku nazvat touhou po oblíbenosti a popularitě. Ale přiznejte si, činí vám opravdu 5 000 neznámých lidí či psů v adresáři radost? Uspokojení je možno dosáhnout i jinou cestou, než shromažďováním kamarádů.

Navazující překážkou majitelů účtu facebooku je samozřejmě i pověstná kyberšikana. Každému vlastníkovi účtu se přece může třeba jen malým nedopatřením stát, že bude terčem posměchu. Těmto situacím předejdete a zabráníte například tak, že nebudete. Jednoduše nebudete na facebooku, jelikož záminka k šikaně na sociálních sítích může být prakticky jakákoliv. Počínaje statusem plným pravopisných chyb, přes nařčení z čehokoliv, přes neestetickou fotku anebo lhaní v jakémkoliv oboru. Opět se vracíme ke změně a záměně identity. Na sociálních sítích totiž uživatelům nabývá vědomí, že mohou dělat skoro vše. Příkladným znakem užívání účtu facebooku je také zvýšení sebevědomí některých jedinců. Slovní napadání na facebooku je proto pouhou maličkostí a provokací. Myšlenka „když se mi něco nelíbí, dám to řádně všem najevo“ je v tomto případě zárodkem ke kyberšikaně. Velké množství uživatelů proto soudí a ponižuje jiné uživatele někdy i z naprosto nesmyslných důvodů. Někdy prostě jen šíříte takzvaný „hate“ abyste lehce citově ublížili lidem, na druhé straně aplikace. Stačí špatná nálada a už kupříkladu křivdíte oponentovi. Občas ale naneštěstí vznikají z drobných lapálií a hloupostí obrovská dramata a nesnáze.  Tudíž i na facebooku jako na celém internetu je výhodnější nešířit neověřené informace. Projev názoru je v nízkém měřítku správný, ale jakékoliv vyjádření názoru může být zamítnuto nebo nesouhlasně komentováno. Kyberšikaně na facebooku se nedá proto vyhnout jinak, než strastiplným ignorováním, odhlášením nebo dokonce zrušením účtu. Pokud chcete mít klid, tak si ho jednoduše zařídíte.

Ostatně charakteristickou negací facebooku je například ovlivňování uživatelů reklamami a zprávami. Svéráznou ukázku můžeme nazvat dokonce i manipulací. Ovlivňování a manipulaci s lidmi zvládají média sama od sebe, ale facebook je jakýmsi šiřitelem i neověřených informací. Vysoké množství lidí, používajících aplikaci facebook, je prototypem k používání a šíření novinek a informací na facebooku. Neboť to co je zveřejněno kdekoliv na facebooku, to je svatá pravda, viďte? Šiřitelé nepravdivých či neověřených informací se proto nevědomě stávají figurkami. Ve vysoké hře jde přeci jen pouze o manipulaci s lidmi.

Našlo by se jistě větší množství záporů užívání facebookového účtu. Například fascinace zaznamenávání jakýchkoliv myšlenek ve formě statusů nebo opovrhování lidmi, kteří z nějakého podivného důvodu nevlastní účet na facebooku.

Nesmíme ale zapomínat, že prvotní myšlenkou facebooku bylo usnadnit komunikaci a ne vytvořit závislosti. Facebook má mnoho kladných i záporných předpokladů. K těm kladným se řadí například výše zmíněné usnadnění komunikace nebo také čerpání informací, jednoduché seznamování se s lidmi anebo velice důležité rozptýlení a zabavení uživatele.

Podle mého názoru jsou ovšem smutné převážně dva fakty. Zaprvé skutečnost, že někteří lidé prosedí celý den připojení na stránce facebook a nevnímají okolní dění a průběh. Druhou okolností mého hodnocení je, že uživatelé jsou na facebooku mnohem vstřícnější. Z mé zkušenosti mohu předložit příklad, že se mi někteří lidé na facebooku svěřují o své periodě, ale když je potkám na ulici, z nevysvětlitelných důvodů mě ani nepozdraví.

Facebook jednoznačně ovlivňuje naše chování ve společnosti, stal se jedním z našich blízkých přátel. Je pouze na vás, jak s vaším účtem naložíte. Hranici používání máte každý jinde, ale věřte mi, že někdy je lepší facebook vypnout, otevřít oči a podívat se na situaci z jiného hlediska.


Betty

3 komentáře:

  1. Skvělý článek. Naprosto souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  2. Chtěla jsem říct něco zatraceně vtipnýho, ale nic mě nenapadá. Proto se prosím spokoj s prostým "za mě velkej palec hore" ;)

    OdpovědětVymazat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)