.

.

pátek 4. prosince 2015

Andorra

V samotném srdci Pyrenejí se nachází malé knížectví Andorra. Místní žijí v několika údolích a kotlinách, přičemž nejnižší bod je asi 900 m nad mořem. Počet obyvatel celého státu (cca 85 000 obyvatel) je menší než v našem městě Olomouci a v hlavním městě Andorra la Vella žije přibližně 25 000 obyvatel. Pokud se budete chtít setkat s knížetem, budete mít smůlu. Ačkoliv je Andorra knížectví, hlavou státu je napůl francouzský prezident a urgellský biskup ze Španělska. Proto se v Andoře domluvíte francouzsky a španělsky, oficiálním jazykem je ale katalánština. Díky turistickému ruchu je možné se dobře domluvit i anglicky.

Jestliže se do Andorry vydáte autem, máte pouze dvě možnosti. Andorru protíná jediná silnice, která na jednom konci ústí do Francie a na druhém do Španělska. Při cestě doporučuji vyhnout se tunelům a raději využít starší silnici plnou serpentýn a zatáček. Člověk si nejen dobře zařídí, ale je odměněn úchvatnými výhledy na vrcholky Pyrenejí. Nutno podotknout, že silnice zde jsou v perfektním stavu. Je zajímavé, že asfalt někde vydrží teploty přes 30 °C v létě a drsné horské mrazy s mnohem větším množství sněhu než u nás, a přesto to na něm není nijak znát. Chtělo by to, aby se naši silničáři jeli mrknout, jak že se to má správně dělat.

Jak už jsem psal dřív, výhodou trpasličích států je, že se jedná o bezcelní zóny. Hned po příjezdu do Andorry z Francie na vás čeká malá vesnička. Tedy, dříve to byla malá vesnička s malými domečky, jaké známé třeba z Alp. Do dneška se rozrostla v komerční centrum s obrovskými parkovišti, hotely a hlavně obchody, kde nakoupíte od rohlíku, přes kosmetiku, alkohol až po elektroniku. Váš čtyřkolý mazlíček bude taky potěšený, protože se tu napapá dobrou naftou nebo benzínem za méně než euro za litr (oproti Francii výrazný rozdíl).

Hlavní město vás přivítá s otevřenou náručí. Díky příjmům z turismu je zdejší architektura velmi nevšední. V případě Andorry může být i naprosto normální věc designová, ať jde o most nebo třeba pouliční lampy. Ty jsou obzvlášť krásné v noci, kdy po krátkých chvílích mění barvy podle spektra. Asi nejdominantnější stavbou ve městě jsou lázně, moderní budova ve tvaru pyramidy. Ačkoliv celé město, a vlastně celá země, působí velmi moderně, najdeme zde i pár památek. Nejčastěji se jedná o staré kostelíky, malé kamenné stavby s malými okny a nádhernými malbami uvnitř, které jsou mnohdy i 1000 let staré!

Pokud se někdy vydáte do Španělska autem (třeba Barcelony), určitě si udělejte zajížďku a nejezděte po dálnici po pobřeží. Andorra nabízí úžasné zážitky a každý se zde něco najde, ať už jde o přírodu, kulturu, nákupy nebo relaxaci. Nezapomeňte si odtud poslat pohled, půjde o originální a celkem cenný suvenýr podobně jako nové andorské euromince, pokud se vám nějakou podaří sehnat.

Na pastvě je idylka, slunce svítí a ta báječná scenérie kolem, co víc si přát?
Welcome to Andorra
Jedete-li do hlavního města starou cestou, odměnou vám budou podobné krásné výhledy
Sant Joan de Caselles - jeden z několika stařičkých kostelíků v tomto horském ministátě.
Hlavní třída v Andoře v noci s pouličním osvětlením, které mění barvu
Dominantou Andorry la Velly jsou lázně, které mají svůj nezaměnitelný tvar pyramidy.
Krásně upravené nábřeží. Všimněte si mostu v pozadí - podobně architektonicky řešených mostů je v srdci Pyrenejí celá řada.
Ne všechny mosty jsou v zemi moderní, najdeme zde i několik historických kousků, jako je tento. Naše stavební firmy by se mohly učit, jak stavět elegantně a hlavně trvanlivě.


Peťa

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)