.

.

pátek 4. prosince 2015

Lidská chamtivost a její následky




K napsání tohoto článku mě nabudil tento obrázek, který skvěle vystihuje situaci naší planety.

 Jak vypadala naše planeta dříve a jak dnes? Rozdíl je velký, a jak je naznačeno na obrázku, i velmi smutný. Tak si pojďme povědět, čím že to Země dopadla takto. 
 No, nebudeme to dál protahovat a na rovinu si řekneme, že za to může člověk. Podmanili jsme si naši planetu a využíváme ji k vlastním potřebám a co hůř – k zálibám. Měli bychom mít k naší planetě úctu, ale lidem dnes jde spíš o vlastní výdělek než o to, kde a jak budeme za chvíli žít. Člověk si zde dělá, co chce, a tak by to být nemělo.
Tak začneme něčím aktuálním - Indonéský prales a pralesy obecně. Prales je sám o sobě obrovským skvostem přírody, avšak na to tak nějak velké firmy vypalující pralesy nemyslí. Dnes Indonéský prales ničí požár o rozloze asi dva milióny hektarů! Obrovské firmy zde chtějí totiž vysadit palmu olejnou, no a jak jinak se zbavit obrovské části deštného pralesa? Vypalováním! Ovšem teď se to firmám vymklo z ruky a požár se neohroženě šíří dál. A proč vlastně palma olejná? Protože se z ní vyrábí ten nejlevnější, ale taky ten nejnezdravější olej, který se dnes přidává už skoro do všeho. Nejen, že tím ztratíme krásu naší přírody, ale také se vzduchem šíří nedýchatelný smog a vymírají tak i ohrožené druhy. Některé deštné pralesy se kácejí pro dřevo. A někdy se kácí a vypalují, aby se zde mohl postavit například stadion.
Další otázka, která mě opravdu mrzí a nechápu jak jsme se k něčemu takovému vůbec dokopali, je: proč je na světě už jenom jeden samec bílého nosorožce? Ano, je to tak, na světě je jen jeden samec nosorožce bílého a dvě samice. Nosorožce 24 hodin denně hlídají vojáci a dokonce i vrtulník. A proč je jen jeden? Protože všechny jedince zabili pytláci, kteří na černém trhu prodávají nosorožčí rohy, které podle pověr přinášejí jakousi nadpřirozenost. A k tomu se váže další otázka – proč byl nedávno zastřelen největší (za posledních 30 let) slon na světě? Jen tak z legrace. Však proč jen tak nejít a nezastřelit si slona? No, protože to bychom to daleko nedotáhli. Zastřelil ho německý lovec a chlubí se tím na internetu.
Další katastrofy – ropné havárie, při kterých zemře obrovský počet mořských ptáků, ryb a jiných mořských živočichů. Zkrátka se to někde vymklo kontrole a následkem toho zemřelo mnoho nevinných tvorů.
Smog – další problém dneška. Různé elektrárny, auta a další prostředky denního života dokážou dohromady udělat obrovské následky na životním prostředí, ale i na nás. Všechny ty pohonné látky a jiné blivajzy my potom dýcháme a ničíme tím i naši planetu.
Další tragédií je znečišťování životního prostředí zahazováním odpadků, o kterém jsem mluvila v předchozím článku. Řešení tohoto problému je ohleduplnost k přírodě a správné recyklování. Jestliže někam jdete a zjistíte, že v kapse máte například obal od bonbónů a vy nikde okolo sebe nevidíte koš a nenápadně ho vyhodíte na zem, tak bych se ani nedivila, kdybychom za pár let žili na jedné obrovské skládce. Už jen to, že někdo vyplivne žvýkačku na zem, zahodí slupku od mandarinky nebo zahodí dokouřenou cigaretu na zem, je neskutečně nechutné a odporné.
 Vytáhle jsem pouze několik hlavních témat týkajících se tohoto obrázku. Chtěla jsem dát vědět, že tohle není úplně v pořádku.


Aneta

(zdroj obrázku: Via9gag.com)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)