.

.

středa 25. května 2016

Havajské ostrovy aneb Aloha State

Možná si někteří z vás všimli nových obrázků na chodbě u ředitelny. Všechny tyto obrázky mají jedno společné – pocházejí z Havajských ostrovů. Rád bych vás proto v rámci našeho nového školního časopisu a její rubriky „Cestování“ seznamoval se zajímavými místy a jako první se jistě hodí právě tato exotická destinace.

Havajské ostrovy není nutné dlouho představovat, snad jen připomenu, že leží v srdci Tichého oceánu a administrativně patří ke Spojeným státům americkým jako jeho 50. stát, ačkoliv geograficky se již přiřazují do Polynésie. Rozloha ostrovů se pohybuje kolem 16 500 km2, což je pouze o něco málo méně než například Slovinsko, a jsou domovem pro více než 1 350 000 obyvatel. Nejvíce obyvatel potom bydlí přirozeně blízko hlavního města Honolulu na ostrově Oahu, kde žije téměř 1 000 000 obyvatel na ploše jedné desetiny celkové plochy ostrovů. Tento exotický ráj vznikl na geologicky velmi zajímavém místě, tzv. horké skvrně. Ta stojí za vulkanickou činností, díky níž ostrovy vznikly. Zatímco horká skvrna nemění svou pozici, ostrovy se pohybují společně s litosférickou deskou, proto zde můžeme nahlédnout do budoucnosti ostrovů. Mladší ostrovy na jihovýchodě čeká dlouhý „život“, vulkanická činnost zde ustala před „nedávnem“ či stále probíhá. Naopak ostrovy na severozápadě jsou „staré“, pohybem litosférických desek se posouvají do oceánu a velmi pomalinku tak mizí pod jeho hladinou.

Jak již bylo naznačeno, toto místo patří mezi nejodlehlejší na planetě a díky svým půvabům je často označováno jako jeden z tropických rájů. Není proto divu, že každý rok sem míří turisté z celého světa a to za zábavou, odpočinkem nebo poznáním tohoto kouzelného cizího světa. Asi nejznámějším místem pro relaxaci je slavná pláž Waikiki Beach v Honolulu, kterou milují surfaři z celého světa. Pobřeží vůbec láká na množství sportů jako windsurfing, parasailing, potápění nebo jízdy na nejrůznějších plavidlech. Pro ty, kteří rádi zdolávají vrcholy, nabízí Havajské ostrovy také mnoho jedinečného. Například přímo nad pláží Waikiki se tyčí starý vulkán Diamond Head, odkud je úžasný panoramatický pohled na Honolulu. Vůbec největší výzvou pak je zdolání některé z dvojice sopek Mauna Loa a Mauna Kea na ostrově Havaj. Obě sopky se tyčí do výšky přesahující 4000 m, ale nevěšte hlavu, pokud nemáte dostatečnou fyzičku. Chcete-li se podívat například na nejvyšší Maunu Keu (4205 m n. m., s připočtením podmořské části je vysoká 10 205 m a je tedy vyšší než Mt. Everest), až na její vrchol je možné dojet autem. Díky tomu zaujímá tato cesta jedno prvenství – nikde jinde na světě není možné vyjet od hladiny moře do takové nadmořské výšky. Díky vhodným pozorovacím podmínkám se stal vrchol sopky domovem mnoha observatoří, zastoupení zde mají kromě NASA také Kanada, Francie, Velká Británie a řada dalších.
 
Na všech ostrovech je ale velké množství i dalších přírodních zajímavostí. Jen když zůstaneme na ostrově Havaj, velkým lákadlem je národní park Hawaii Volcanoes, ve kterém jsou aktivní vulkány a je zde doslova horká půda pod nohama. Další raritou ostrovů je kaňon Waimea na ostrově Kauai, díky své mohutnosti přezdívaný Grand Canyon Pacifiku. Jedinečný zážitek nabízí také východ slunce nad sopkou Haleakala. Po klikaté silnici sem míří před rozbřeskem desítky lidí, aby se kochaly pohledem na první sluneční paprsky ozařující mraky, které se nachází pod nimi. Na své si na ostrovech přijdou také milovníci pěší turistiky. Ne všechna místa jsou přístupná auty, proto k nim vedou turistické stezky, takto je možné navštívit řadu vodopádů, například Akaka Falls, Umauma Falls na ostrově Havaj nebo Iao Valley na ostrově Maui. 

Pokud jste ale více kulturně založení, nesmíte vynechat noční život v Honolulu. Po setmění ožijí ulice kolem Waikiki, na řadě míst je možné potkat vystoupení původních Havajanů, kteří zde předvádí své tradiční tance za doprovodu domorodé hudby. Honolulu nezklame ani historiky, ve městě se nachází jediný královský palác v USA – Iolani Palace (v 2. polovině 19. století existovalo Havajské království). Hned naproti se nachází bývalý justiční palác se sochou havajského krále Kamehamehy I. Nedaleko nalezneme také místo, kudy kráčela historie celého světa – Pearl Harbor. Po japonském útoku na zdejší námořní základnu vstoupily USA do 2. světové války.

Havajské ostrovy nabízí svým návštěvníkům nespočet zážitků a úchvatných míst k prozkoumání. Místní obyvatelé jsou přívětiví a laskaví. Nyní se však již rozloučím typickým havajským pozdravem Aloha!

Honolulu

Honolulu

Petroglyfy z ostrova Havaj - výtvor původních obyvatel do lávy

krajina na ostrově Maui

havajský král

královský palác



scenérie ostrova Havaj

pláž Waikiki



potkat dneska takto oblečenou Havajanku jde už jen v nějakým kulturním centru :(

Honolulu


Text a foto: Mgr. Petr Kameníček
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)