.

.

pátek 18. září 2015

Benátky

 Blíží se prázdniny a každý již určitě přemýšlí o tom, kam vyrazit za odpočinkem. Pro nás Tředoevropany je jistě lákavé Středomoří a to ať již kvůli moři, přírodě nabo kouzelným městům na pobřeží. Jako typ, kam vyrazit v létě, jsem pro vás vybral jedno z nejznámějších italských měst, kterým jsou Benátky.
 Benátky jsou z České republiky dobře dostupné, například autem se sem dostane za jeden den. Jako většina návštěvníků zamíříte do Benátek z pevninského města Mestre, přičemž sem můžete vyrazit po vlastní ose, autobusem nebo vlakem. Po několika málo minutách jízdy po navezené silnici se ocitnete v jiném světě – v Benátkách, městě na laguně.
 Několik ostrovů a ostrůvků se stalo základem pro jedinečné město, jehož obdobu bychom hledali jen velmi těžko. Historie Benátek sahá až k období stěhování národů, největšího rozmachu však dosáhly během středověku, kdy se díky výhodné poloze staly jedním z nejvýznamnějších obchodních center Středomoří. Od 18. století však význam města postupně upadá.
 Dnes jsou Benátky známým a vyhledávaným cílem turistů z celého světa, kteří touží plout gondolou po některém z malebných kanálů, projít se po Náměstí sv. Marka, navštívit Dóžecí palác nebo přejít most Ponte di Rialto. Vydáte-li se sem, určitě neváhejte jít od nádraží jednu cestu na Náměstí sv. Marka pěšky a zpátky se projeďte vaporettem (lodní MHD) po kanálu Canal Grande nebo naopak. Při cestě pěšky můžete poznávat nejroztodivnější zákoutí města a při cestě lodí uvidíte všechny krásné paláce.
 Na poznání Benátek je ale lepší si nechat více dní, protože jen návštěva těch nejznámějších „must-seeplaces“ vám zabere hromadu času. Přitom by byla škoda toto báječné místo nepoznat blíž. Lodí se dostanete například také na Lido, tedy na místní věhlasnou pláž. Projít si také zákoutí a vedlejší uličky vám dá příležitost nahlédnout pod pokličku a v mnoha případech také ušetřit na suvenýrech nebo na občerstvení, které je na hlavních „tazích“ drahé.
 Pokud chcete Benátky poznat při nějaké nevšední události, budou to jistě záplavy nebo slavný karneval. Zatímco karneval je pravidelný a obvykle začíná 10 dní před Popeleční středou před Velikonocemi, záplavy přichází vícekrát do roka v průběhu celého roku. To je taky jeden z důvodů, proč Benátky opouští stále více a více jeho obyvatel.
 Návštěvu Benátek můžu každému jen doporučit. Krásná atmosféra toho města vás učaruje, navíc na každém rohu je skvělá italská pizza a za ochutnání stojí také místní likér Limoncello z citrusů.

Typické masky jako symbol karnevalu nebo tradiční suvenýr z Benátek

Gondola kotvící u Canal Grande
Náměstí sv. Marka místy zalité vodou
Dóžecí palác
Ponte Rialto
Jeden z vedlejších kanálů


 Peťa

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)