.

.

pondělí 14. září 2015

San Francisco



 Jedinečné, úchvatné, nádherné, to je jen několik přídavných jmen, která sotva dokáží vystihnout kouzlo tohoto amerického města. San Francisko se nachází na západním pobřeží USA ve státě Kalifornie a je domovem pro více než 800 000 obyvatel, zároveň je střediskem mnohem širšího regionu, tzv. San Francisco Bay Area s populací přesahující podle definované oblasti 7,5 milionu obyvatel.
 Čím že je vlastně San Francisco tak výjimečné a známé? Kde jen začít. Snad v každém filmu, který se zde odehrává, nesmí chybět scéna s typicky kopcovitým terénem, který zdolávají kabelové tramvaje. San Francisco je poslední místo na světě, kde tyto tzv. cable car jezdí. Dalším nezaměnitelným symbolem města je most Golden Gate Bridge, tedy brána do zálivu San Francisco Bay. Jen několik kilometrů od břehu města se nachází nechvalně proslulá a legendární věznice Alcatraz, která dnes již jen láká stovky turistů každý den.
 To ale není zdaleka vše, co může San Francisco nabídnout. Milovníci gastronomie si jistě nenechají ujít věhlasnou Čínskou čtvrť. Vždyť právě tady konečně narazíte na něco jiného než hamburgery a hranolky a setkáte se třeba s rýží. Další známou čtvrtí je Fisherman´s Wharf, kde pro změnu narazíte na mořské plody. Kromě jídla tyto čtvrti spojuje množství obchodů se suvenýry nebo oblečením (a je fakt výhodné zde nakupovat, kde jinde dostanete tričko za 2 dolary kus). Fisherman´s Wharf je vlastně souborem přístavních mol, nejznámější zde je Pier 39, který je kromě restaurací a obchodů domovem také pro volně žijící lachtany. Obchodní a dopravní tepnou města je potom ulice Market Street.
 Jaká další místa ve městě ještě navštívit? Určitě střed města s mrakodrapy, z nichž nejznámější a nejvyšší zároveň je budova Transamerica Pyramid. Dále lze vřele doporučit některou ze skvostných vyhlídek na panorama města, například Alamo Square, kde je tento výhled umocněn o množství typických dřevěných domů. Báječný výhled je také z vrcholku Twin Peaks, kam lze pohodlně dojet autem. Když už jsem tak u řízení, pokud vám nedělají špatně zatáčky, pak byste neměli vynechat projížďku po Lombard Street, nejklikatější ulici světa. Pokud jste dobrými pozorovateli, v některých částech města najdete stopy Hippies, tedy Květinového hnutí, které je se San Franciscem neodmyslitelně spojeno.
 Pokud se vám někdy poštěstí se do San Francisca podívat, určitě si na něj nechte nejméně dva celé dny. Jak se též uvádí, lepší je město navštívit v září, během prázdnin bývá počasí na rozdíl od přilehlého okolí mlhavé a studené. Však přikrytí do peřiny je pro San Francisco také značně příznačné.
 San Francisco je netypické americké město, životní styl je zde odlišný. V ulicích potkáte lidi při běhání, město je více evropské. No a také zde jezdí kromě všemožných starých tramvají české trolejbusy v množství větším než malém.






Peťa

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)