.

.

neděle 13. září 2015

Vánoční tradice u nás i ve světě

 Když se řeknou Vánoce, téměř každý si představí ozdobený vánoční stromeček, smaženého kapra, koledy a prskavky. Nemám pravdu? Pojďme se podívat, jak slaví tyto svátky klidu a pohody v jiných zemích a také jaké zvyky nebo tradice dodržuje několik tázaných studentů naší školy.
 Ještě předtím, než se začneme zabývat tradicemi, si připomeneme, jak by měl vypadat správný český Štědrý den! Vánoční stromeček by měl být správně ozdoben 24. ráno. Děti většinou do pokoje se stromečkem nesmí, až do chvíle, kdy zazvoní zvoneček a ohlásí tak příchod Ježíška s dárky. Celý den je plný uklízení, vaření, balení dárků, pohádek v televizi a samozřejmě taky těšení se na Ježíška. Během dne bychom neměli nic jíst, abychom večer viděli zlaté prasátko na zdi. Tradiční vánoční večeře se skládá z rybí polévky, smaženého kapra s bramborovým salátem a cukroví.
 Po večeři se celá rodina sejde u stromečku, kde se rozdávají a rozbalují dárky a zpívají se koledy. Štědrý den ukončí půlnoční mše v kostele.

Jaké jsou nejznámější české vánoční tradice?
Zlaté prasátko – Pokud vydržíte celý Štědrý den nejíst, večer se vám zjeví zlaté prasátko, které vám zaručí hojnost a dobrou úrodu po celý rok.
Rozkrojené jablíčko – Po rozkrojení jablka kolmo na stopku se nám z jadérek může utvořit
 hvězdička nebo křížek, který znamená, že nám zdraví přát nebude.
Lití olova – Roztavené olovo se lije do nádoby s vodou a podle tvaru, ve kterém olovo ztuhne, přítomní usuzují, co dotyčného čeká.
Skořápkové lodičky – Rozpůlené skořápky ořechu se svíčkou se vloží do větší nádoby s vodou. Plavba lodičky symbolizuje životní cestu. Pokud vydrží hořet dlouho, dotyčného čeká dlouhý život. Jestliže se lodička dotyčného drží u břehu, znamená to, že zůstane doma. Pokud se naopak pustí na volnou vodu, znamená to, že dotyčný odcestuje.
Házení střevícem – Svobodná dívka hází střevícem přes hlavu. Když dopadne patou ke dveřím, zůstane i nadále doma a pokud dopadne ke dveřím špičkou, čeká dotyčnou svatba a odchod od rodičů.

A jak probíhá Štědrý den doma u našich studentů?
S1: Na Štědrý den se snažíme držet půst. Také lijeme olovo a dáváme si šupinu pod talíř při štědrovečerní večeři, abychom příští rok neměli nouzi o peníze. Na večeři máme smaženého kapra nebo filé s bramborovým salátem a rybí polévku. Pod pojmem Vánoce si představím hlavně příjemnou atmosféru celého dne.
S2: Co se tradic týče, dodržujeme rozkrajování jablíčka a pouštění lodiček. U stromečku zpíváme koledy a chodíme na půlnoční mši. Na večeři máme řízek s bramborovým salátem. Pod pojmem Vánoce si představím hlavně rodinu.
S3: Ráno na Štědrý den sledujeme pohádky a zdobíme stromeček. Poté navštěvujeme olomoucké kostely. Na večeři máme bramborový veganský salát a opečené tofu. Pod pojmem Vánoce si představím stromeček.
S4: Ráno snídáme vánočku. Snad jedinou tradicí, kterou dodržujeme, je pouštění lodiček. U večeře nám potom hrají koledy. Naše štědrovečerní večeře se skládá z kapra na rajčatech s bramborami. Pod pojmem Vánoce si představím příjemnou atmosféru a pohodu.

A jak slaví Vánoce v cizině?
Itálie: Ježíšek dětem rozdává dárky v noci na 25. prosince teprve několik let. Dříve byly v Itálii Vánoce svátkem, při němž se scházela celá rodina. Nadílka dárků jejich součástí nebyla. Děti však obdarovávala čarodějnice (Bafana), která i nyní v noci na 6. ledna létá od domu k domu a ukládá dárky do punčochy.
Španělsko: Nejdůležitějším vánočním rituálem je losování šťastných čísel vánoční loterie (Lotería de navidad), která je nejstarší a největší loterií na světě. Dne 22. prosince jsou rozdělovány miliardy mezi velké množství výherců.
Řecko: Mnoho Řeků si na Vánoce dává do zahrady nebo za okno místo stromku loďku ozdobenou světelnými řetězy. Dárky se obvykle na Vánoce nedávají. Místo toho děti dárky nacházejí v noci na Nový rok pod postelí. Nosí je Santa Basil.
Nizozemsko: Mikuláš, který se tu jmenuje Sinterklaas cestuje v doprovodu svých pomocníků nazývaných Zwarte Piet v nádherně vyzdobeném parníku plném dárků, které rozdává 5. prosince.
Rusko: Dárky dětem nosí na Nový rok Děda Mráz. Rodiny se shromažďují kolem jedličky a společně jedí. Ortodoxní vánoční svátky se podle juliánského kalendáře slaví o 13 dní později než například v České republice.
Rumunsko: Během adventu se často pořádá zabíjačka. Děti chodí od domu k domu a zpívají vánoční koledy. Za to dostávají peníze nebo sladkosti.
USA: Vánoční zvyky ve Spojených státech jsou směsicí tradic jednotlivých přistěhovaleckých národů okořeněnou o notnou dávku komerce. V noci na 25. prosince prý Santa Claus brázdí vzduch na saních a krbem se dostává do jednotlivých domů, kde nechává dárky v punčochách (původně britský zvyk).
Anglie: Vánoční svátky začínají rozsvícením adventní jedle jedním z členů královské rodiny na londýnském Trafalgar Square. Po ulicích chodí koledníci a zpívají. V noci z 24. na 25. prosince přijíždí do domácností Santa Claus na saních tažených soby. Dovnitř se dostává komínem a krbem a dárky nechává v připravených červených ponožkách. Ke slavnostní večeři zasedají Angličané až 25. večer.
Austrálie: O Vánocích je v Austrálii žhavé léto s teplotami kolem třicítky až čtyřicítky. Sváteční tabule má proto často své místo na mořské pláži. K jídlu se tu podávají studené obložené mísy, chlazené ovocné a zeleninové saláty, slaďoučké dortíky, osvěžující šťávy. Hodovníci pozorují odvážné surfaře, kteří se divoce prohánějí po mořských vlnách přestrojení za Santu Clause.
Libérie: Jako vánoční stromky tu poslouží olejové palmy ozdobené zvonečky. V mnoha obcích se zakořenil zvyk dělat na Vánoce ohňostroj.
Filipíny: V ostrovní zemi s 90 procentním podílem křesťanského obyvatelstva trvá vánoční období obzvlášť dlouho. Od 16. do 24. prosince se v kostelech konají ranní mše. Říká se, že kdo přijde každý den, splní se mu přání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)