.

.

pátek 18. září 2015

Užitečné rady do tanečních

 Taneční co nevidět a vy pořád nevíte, co si obléct na první lekci? I my jsme to zažili. Stres, lítání po obchodech, rozhodování, co bude asi nejlepší. Jelikož máme taneční kurz dávno za sebou, rozhodli jsme se sepsat několik rad, pro ty, které to ještě čeká. Čemu se vyhnout nebo co naopak rozhodně nenechat v obchodě?

Pro dívky:


 Při výběru šatů myslete především na to, že v nich budete celý večer tančit. Tudíž by měly být hlavně pohodlné. Pokud máte vyhlédnuté nějaké, co vás stahují, škrábou nebo vám jakkoliv jinak nesedí, raději si najděte jiné.
 I velikostně by vám měly pasovat. Pokud se spoléháte na to, že si šaty, co vám jsou maličko větší, budete v průběhu večera spravovat, musíme vás zklamat. Z vlastních zkušeností vám můžeme říct, že během tance nebudete mít čas na to, abyste si hlídali, jestli vám někde nevylézá podprsenka.
Na co byste si měly dále dávat pozor, je délka. Společensky správně, je sukně po kolena. Pokud budou vaše šaty do půlky stehen, je to ještě v pořádku, ale kratším se raději vyhněte. Všichni v sále nemusí vědět, co máte za spodní prádlo.
 Upnuté šaty také nejsou to pravé do tanečních. Špatně se v nich pohybuje, zejména při waltzu, a když zrovna netančíte, sedíte na židlích naproti klukům. Pokud nechcete, aby tématem jejich hovoru byla barva vašich kalhotek, zvolte raději volnější střih.
 Důležitá je taky barva a materiál. Myslete na to, že se pravděpodobně hodně zapotíte, takže vybírejte podle toho. Nejlepší je samozřejmě černá, ale určitě nechcete splynout v moři tmavých obleků.
Jistě jste také ve stresu z toho, jaké boty sehnat a hlavně kde.  Nemusíte si s tím ale lámat hlavu, je to jednodušší než myslíte. Popravdě, nejspíš většina celého kurzu na sobě boty, které jsou vyhrazené přímo pro taneční lekce, mít nebude. Stačí zajít například do Šantovky a pohledat lodičky, které vám budou sedět. Ovšem je tu pár faktorů, na které si musíte dát pozor.
 Uvědomte si, že si nejdete jen sednout někam s kamarádkami, jde o několik hodin tancování. Rozhodně se proto vyhněte podpatkům, které měří 10 cm a více, nemusí to při tančení být pohodlné. A ruku na srdce, většina slečen na tom neumí ani chodit.
 První věcí na co si musíte dát pozor je, aby nebyla otevřená špička. Ze zkušenosti mojí spolužačky, které nešikovný partner ukopl palec, musíme říct, že je opravdu lepší mít uzavřenou špičku. Navíc podle společenské etikety, kterou se v tanečních naučíte, není správné mít silonky v otevřených botách.
 Ovšem pokud chcete sáhnout po tanečních botách, jiné než páskové se vší pravděpodobností nenajdete. Pokud ale víte už teď, že nechcete dále v tanečních lekcích pokračovat do tzv. pokračovaček, tak taneční boty pro vás budou zbytečnou volbou. Klasické lodičky jistě využijete i normálně.

Výška podpatku:
 V obchodě si udělejte menší test. Obujte si boty, postavte se vzpřímeně a zkuste si stoupnout na špičky, tak abyste měly přibližně dvou centimetrový prostor pod podpatkem. Zvládnete to? Pak je to super! Nezvládnete? Tím pádem se můžete začít dívat po jiných, protože tyhle podpatky jsou pro vás příliš vysoké.
 Čeho jsme si také všimly, bylo, že slečny, které jsou vyšší, odložily po pár lekcích podpatky a přešly na baleríny. Ač se to ale možná nezdá, tancování na podpatcích je mnohem pohodlnější. Což vím z vlastní zkušenosti, kdy se mi uprostřed lekce během polky zlomil podpatek, a musela jsem si od kamarádky půjčit baleríny. Neuškodí tedy nosit jeden pár sebou v kabelce, ale tohle se stává opravdu jen výjimečně.

Velikost:
 Co je dále důležité při výběru a to nejen tanečních bot, je správná velikost. Takže pokud se vám boty trošku vyzouvají a nemají jiné číslo, položte je zpět do regálu a nechte je pro někoho, komu sedět budou. Musíte brát ohled na to, že v nich budete tančit více jak hodinu v kuse, což opravdu není jen tak. Rozhodně se neřiďte pravidlem “Lepší větší než menší“. Při tanci budete neustále na špičkách a boty by se vám vyzouvaly. Pokud vám budou naopak příliš těsné, až se v tom nebudete cítit dobře, nespoléhejte na to, že boty rozchodíte. Pokud trochu zainventujete a vyberete si boty z přírodních materiálů, jako je například kůže (doporučuji), boty se vám roztáhnou, ale syntetické materiály povolí jen zřídka. Proto vybírejte boty, které vám opravdu padnou.

Barva:
 Ne tak důležitá věc, ale přesto se o ní zmíníme. Pro většinu tohle budou první lekce společenských tanců, tudíž partneři vám čas od času na tu nohu šlápnou. A ne jen oni, ale i páry tancující kolem. Doporučujeme tedy vyhnout se barvám, jako je béžová nebo dokonce bílá. Je lepší volit spíše tmavé barvy, na kterých nebudou vidět marné pokusy vašeho partnera naučit se tančit. Holky, které u nás přišli ve světlých botách, odcházely s černými rýhami, nesmývatelnými odřeninami a nespočetnými nadávkami.
 Jak už jsme zmiňovaly na začátku, hodně z nás přišlo do tanečních v obyčejných lodičkách, které využijete i na běžné nošení.  Můžete tedy navštívit obchody, jako je Deichmann, CCC nebo Humanic. Pokud vás, ale lákají taneční boty, zajděte do obchodů, které jsou specializované na taneční boty, kde vám určitě i rádi poradí. Určitě je velký risk objednávat z internetu.
Teď už jen malá zmínka, která by vám všem měla trošku pomoci při trapných situacích, kdy se vám udělá na silonkách nežádoucí oko. Do psaníčka si s sebou zaručeně berte náhradní pár silonek.

Pro kluky:


 Při volbě společenského oděvu je v tanečních nepsané pravidlo mít černý oblek. Každý, kdo má jiný oblek než černý vypadá jako pěst na oko a tudíž je na něj zbystřena pozornost. Košili doporučuji zvolit jednoznačně bílou, neboť je to barva, na které je nejmíň vidět pot a vynikne na ní jakákoli kravata, popřípadě motýlek. Tímto se dostáváme k dalšímu rozhodování. Kravata nebo motýlek?
Na normální lekce se hodí kravata, kdežto na prodlouženou a kolonu bezesporu motýlek. Je slavnostnější a tudíž se hodí právě na takové významnější události.
 V tanečních se setkáte s velkým množstvím tanců. Některé jsou sice pomalejší, ale u většiny se budete pohybovat rychleji než na sportovním hřišti, takže je jasné, že se v košili a saku budete hodně potit. Proto doporučuji si dát do vnitřní kapsy saka látkový kapesníček na utření potu. Také bych doporučil brát si na lekce peníze na osvěžení v tamním baru.
 Pak bych přidal ještě pár obecných rad. Ačkoli vás budou učit, že žvýkat ve společnosti je velice neslušné, tak před lekcí si vždy nějakou žvýkačku do pusy dejte a před vstupem do tanečních prostor ji vyplivněte. Rozhodně není pro oba protějšky příjemné, když je partnerovi z dechu cítit česnek po nějaké skvělé pomazánce.
  Možná už přemýšlíte nad tím, s kým budete tančit. Tento krok jednoznačně podporuji. Když se předem se svým protějškem domluvíte, bude to pro oba snazší, než nechat volbu partnera osudu. Ale pozor! Přestože budete s partnerkou předem domluveni, tak u ní musíte být co nejdříve, jelikož je velice neslušné a společensky nepřijatelné, aby dáma odmítla partnera.

Pokud máte stále nějaké nezodpovězené otázky, klidně nám napište, rádi vám je zodpovíme :)

Míša, Kristýna a Tomáš

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)